Wat is RC Pylonrace?

Introductie

Al sinds het bestaan van vliegtuigen werden er wedstrijden gehouden op het gebied van luchtraces, afstandsvluchten en het uitvoeren van aerobatische manoeuvres.

Pylon racing, racen in een gesloten circuit rond pylonen, is gebaseerd op racen met full-size, bemande vliegtuigen, waarvan de meest bekende races de Reno-races zijn.

De F3D- en F3E-klassen die hier worden gevlogen, zijn de klasse die door de Federation Aeronautique Internationale (FAI) wordt erkend als wereldkampioenschapsklasse.

Het is op geen enkele manier een soort geschaald Reno-racen;  De klassen zijn ontwikkeld om het hoogste niveau van aerodynamisch ontwerp, vliegtuigconstructie, krachtcentrale en propellerontwerp te bieden om aan de specifieke behoeften van het circuit te voldoen. Natuurlijk komt het hoogste niveau van het besturen van de vliegtuigen over de baan hierop neer.

Er wordt gevlogen in twee klassen, namelijk F3D (brandstof aangedreven motoren) en F3E (elektrisch aangedreven motoren). 

 

De deelnemers

De piloten die aanwezig zijn op dit kampioenschap hebben zich gekwalificeerd om hun land te vertegenwoordigen voor maximaal 3 senior piloten plus 1 junior en één vrouw per land. Daarnaast heeft de organisatie besloten om per team zogenaamde 'wilcards' uit te delen. Hierdoor mag ieder land nog een extra deelnemer laten meedoen. Het Nederlandse F3E team heeft hiervan gebruik gemaakt. Peet Doddema neemt deel namens Nederland, maar omdat hij meedoet via een wildcard, telt zijn resultaat niet mee voor het ploegenklassement. Zijn individuele resultaat telt uiteraard wel mee in de individuele ranking. Dit geldt ook wanneer een ploeg een extra junior of vrouwelijke piloot meeneemt. Daar geldt dan wel de regel dat wanneer er minder dan drie senior mannelijke deelnemers zijn, deze wel mogen meegerekend in het teamklassement.

De piloot is de persoon die het model bestuurt met een zender. Hij wordt om veiligheidsredenen vergezeld door een caller. De caller houdt het model vast en laat het los tijdens de start en geeft de piloot verbale informatie tijdens de race en de landing.

 

Het parcours

Het parcours is een driehoek met twee lange zijden van elk 180 meter en een korte zijde van 40 meter, zie lay-out. De ronde heeft een geometrische lengte van 400 meter, maar in de praktijk zal de afstand om te vliegen langer zijn, omdat de modellen met een bochtenstraal van 15 - 25 meter rond het parcours vliegen. Het parcours wordt gemarkeerd door 3 pylonen van ca. 5 meter hoogte. In elke race vliegen 3 modellen tegelijkertijd een raceafstand van 10 ronden.

Het is natuurlijk aan de piloot om zo smal mogelijk om de pylonen heen te gaan zonder in de pylonen te gaan. In dit geval wordt een straf toegepast: een tijdverhoging van 10% voor één zogenaamde "pylon cut", wanneer tijdens de race twee maal een "pylon cut" wordt gevlogen, krijgt de vlucht een resultaat van 200 seconden, ongeveer 3 keer het aantal seconden voor een normale racetijd.

Rondom het parcours zijn er 12 juryleden, die de modellen in de gaten houden om de tijd bij te houden en straffen uit te delen wanneer er een "py;on-cut" plaatsvindt. De juryleden op de meest afgelegen pylon, pylon nummer 1, geven ook lichtsignalen aan de deelnemers om hen te informeren dat deze, meest afgelegen pylon, is gepasseerd.

 

De modellen, motoren en propellers

De modellen worden in de regels gespecificeerd in termen van minimaal vleugeloppervlak, minimale rompafmeting, cilinderinhoud van de motor, minimaal gewicht en enkele andere kenmerken. Binnen deze specificaties is het ontwerp van de modellen volledig vrij en veel van de concurrenten vliegen met hun eigen ontworpen modellen.

Tegenwoordig zijn bijna alle onderdelen van pylonenracemodellen gemaakt van hightech materialen, zoals koolstofvezel en gemaakt in CAD/CAM-vervaardigde mallen. Aangezien de rondingen zijn gemaakt van 35 G of meer, moeten de modellen met de hoogste precisie en sterkte worden gemaakt, met een zo laag mogelijk gewicht.

De propellers, die heel dun moeten zijn, maar ook heel sterk, zijn gegoten in koolstofvezel, hebben tipsnelheden in de orde van grootte van de geluidssnelheid en hebben daarom speciale vleugelprofielen nodig om effectief te zijn.

Hoewel deze raceklasse zeer specifiek is en alleen kan worden gevlogen door deskundige modelbouwers, kunnen alle componenten op de wereldmarkt worden gekocht.

De competitie

 

Deelnemers krijgen 60 seconden om te starten en hun motoren af te stellen. De race gaat tussen 3 modellen en begint bij de start-finishlijn waar de modellen vanaf de grond opstijgen.

De race is voltooid nadat alle modellen 10 ronden hebben afgelegd.

Het aantal gevlogen ronden en de racetijd voor elke deelnemer wordt geregistreerd op een elektronisch timingsysteem.  Elke piloot vliegt 13 - 15 races tijdens het kampioenschap en de winnaar is de individuele deelnemer die de laagste score in seconden heeft behaald. De drie slechtste scores worden weggegooid.

Om de scores voor het internationale teamklassement vast te stellen, worden de scores van de individuele leden van een team opgeteld. Teams worden gerangschikt op basis van de laagste numerieke score.